top of page
illustratie kaiut yoga.jpg

KAIUT YOGA

De Kaiut Yoga methode is vrij nieuw in Nederland. Het is ontwikkelt door Francisco Kaiut uit Brazilië. Zijn drijfveer was om een inclusieve yoga methode te ontwikkelen.

ā€‹

De Kaiut-methode werkt met het lichaam zoals het lichaam door de natuur is ontworpen om te bewegen. Dit is een inclusieve methode, die voor iedereen, ongeacht flexibiliteit, kracht, leeftijd of ervaring geschikt is.

Blokkades

In deze moderne tijd hebben veel van ons een vrij passieve levensstijl. We liggen en zitten veel en besteden uren achter onze telefoon, laptops of tv. Deze manier van leven heeft een negatieve invloed op de biomechanica van het lichaam met alle negatieve effecten tot gevolg. Denk aan functionele beperkingen zoals niet meer op je knieën kunnen zitten. Ook emotionele en trauma ervaringen kunnen impact hebben op je lijf en welzijn.  Kaiut Yoga biedt een manier om voor jezelf te zorgen.

Bewegingsvrijheid

De Kaiut methode werkt vanuit het gewrichtsysteem om zo de optimale structuur en functie van het lichaam te behouden / opnieuw te leren. Hierdoor vergroot je de bewegingsvrijheid en krijgen de interne systemen in je lichaam weer de kans efficiënt te gaan functioneren.

Daarmee is het tegelijkertijd ook een proces van loslaten en ontspannen bij de (in)spanning. De yoga biedt een ingang om te werken aan de oorzaken achter de symptomen (klachten als rug, nek etc.).

Rust &  herstel

Tijdens de les willen we het para-sympatische systeem activeren. Dit is de rust en herstelfase in ons lijf. Tegelijkertijd blijven we langere tijd in één houding. Juist door te vertragen kunnen we de sensaties weer gaan voelen en observeren, er ontstaat een nieuwe ontspannenheid en ruimte waardoor je lijf de mogelijkheid krijgt om je restricties en blokkades op te lossen. De poses zijn niet persé ontspannend. Het gaat juist om de balans van bewegingsvrijheid en structuur.

ā€‹

"Yoga poses are basically very complex leverage systems, operating biomechanically. Every pose matches a human necessity in one or many joints at the same time" - Francisco Kaiut

bottom of page